7 Δεκ 2015

Jonny Greenwood, Shye Ben Tzur, Rajasthan Express - Junun
Του Γιάννη Στεφανάκου

Μουσική χωρίς σύνορα.

Ο Jonny Greenwood των Radiohead συναντά τον Shye Ben Tzur, Ισραηλινό συνθέτη και τραγουδιστή ο οποίος έχει κάνει την βόρεια Ινδία δεύτερη πατρίδα του, κι όλοι μαζί το απίθανο 19μελές σχήμα των Rajasthan Express, με τα χάλκινα πνευστά και τα κρουστά και τα δοξάρια τους. Είναι αξιοθαύμαστο το πως πετυχαίνουν να ανακατεύουν σε ένα συνεκτικό και ομοιογενές μίγμα τόσες διαφορετικές μουσικές ακόμη και γλώσσες -- από την παραδοσιακή qawwali των ινδοπακιστανών σούφι, τις μπάντες χάλκινων πνευστών του Ρατζαστάν μέχρι τα εβραϊκά τραγούδια και τα κιθαριστικά ριφ και τα ηλεκτρονικά του Greenwood. Ο Ben Tzur, o οποίος έχει συνθέσει όλα τα κομμάτια, αποδεικνύετα μεγάλος μαστορας.

Όχι, δεν πρόκειται για έναν ακόμη δίσκο-αρπαχτή ενός δυτικού ροκ σταρ που αποφάσισε να αναβαπτιστεί στην κολυμβήθρα της "world music" (όρο που ο ίδιος ο Greenwood αποποιείται μετά βδελυγμίας). Πρόκειται για ένα πολύ ολοκληρωμένο και απολαυστικό άλμπουμ, μουσική στο όριο του trance, για διαλογισμό αλλά και για χορό (πολλές φορές μαζί, στο ίδιο κομμάτι).

Van Morrison - 'The Prophet Speaks'

The Prophet Speaks, το δέκατο τέταρτο τραγούδι του ομότιτλου άλμπουμ του Ιρλανδού μουσικού Van Morrison. Θα κυκλοφορήσει Δεκέμβρη το...