11 Δεκ 2016

TORONZO CANNON, 14 Φεβρουαρίου 1968 -Του Δημήτρη Επικούρη

Γεννημένος το Φλεβάρη του 1968 στη νότια πλευρά του Σικάγου, δίπλα στο άντρο των ναρκωτικών και βίας το κτιριακό συγκρότημα Robert Taylor Homes, μια από τις έξι πιο κακόφημες και χαμηλού εισοδήματος γειτονιές στις ΗΠΑ.  Πολλά μπαρ  που παίζονταν τα μπλουζ τριγύρω με πιο γνωστό το Theresa’s Lounge στο οποίο συχνάζει από πιτσιρικάς. Oδηγός λεωφορείου στη Δυτική πλευρά του Σικάγο μέχρι και σήμερα, εξαιρετικός κιθαρίστας, συνθέτης και τραγουδιστής, συνεχίζει την παράδοση της «ανεμώδους πόλης» (windycity).

Πρώτη του αγάπη η Reggae και ο Bob Marley. Μετά όμως ήρθαν οι επιρροές από Buddy Guy, B.B King,Freddie King, Albert Collins και Jimi Hendrix που τον τράβηξαν στα μπλουζ.

Κιθάρα έπιασε σχετικά μεγάλος, στα 22 του. Το είχε όμως και εξελίχθηκε πολύ γρήγορα. Στην αρχή σανsideman με μεγάλους μουσικούς (Wayne Baker Brooks, Joanna Connor-αυτή έχει παχύνει πολύ. Κατάντησε χειρότερη από μένα. Θυμάμαι πόσο όμορφη ήτανε στα πρώτα της άλμπουμ).  Το 2001 φτιάχνει τη δικιά του μπάντα και το 2007 κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ( My Woman) μόνος του. To 2011 υπογράφει με τηDelmark και κυκλοφορεί το Leaving Mood ενώ το 2013 πάλι με την ίδια εταιρία, το John the Conquer Root.

(To John the conquer root (ή αλλιώς, john the Conqueroo-είναι μεγάλη ιστορία. Πρόκειται για ένα από τα περιεχόμενα της mojo bag, της τσάντας με τα ξόρκια που κουβαλούσαν οι πλανόδιοι «θεραπευτές» της κακής τύχης. Είναι σαν τη γλυκοπατάτα με λίγο  χαλαρωτικές ιδιότητες. Μέσα στις ρίζες κυκλοφορεί το πνεύμα ενός Αφρικανού πρίγκιπα που έσυραν σαν σκλάβο τους οι λευκοί τα χρόνια του δουλεμπορίου. Η φολκλορική παράδοση των Αφρο-αμερικανών τον θέλει να συνάπτει σχέση   με τη Γιουλαλί, τη κόρη του διαβόλου που τον βοήθησε να ξεπεράσει τα εμπόδια που του έβαζε ο πατέρας της. Μεγάλη ιστορία......και θυμίζει αρκετά από την αντίστοιχη δική μας με Ιάσονα και Μήδεια.)

Το 2015 υπογράφει με τον Bruce Iglauer της Alligator Records και το Φλεβάρη κυκλοφορεί το “The ChicagoWay”. Ακούγοντάς τον, μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως η νέα γενιά του Σικάγο μπλουζ διαθέτει και τη θέληση και το ταλέντο να κρατήσουν τη πόλη τους αλλά και το μπλουζ πολύ ψηλά συνεχίζοντας τη παράδοση των προκατόχων τους.


Mundell Lowe - Tangerine

Tangerine, το έβδομο κομμάτι του άλμπουμ με τίτλο California Guitar  του Αμερικάνου μουσικού  Mundell Lowe. Κυκλοφόρησε το 1976. ...