26 Φεβ 2016

Κ. ΒΟΥΛΤΣΙΔΗΣ: «Η JAZZ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΛΑΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ»

voultsidis1
Συνέντευξη στη Στεφανία Τσολάκη
Θα μπορούσα να πω ότι η συνάντησή μου με τον Κώστα Βουλτσίδη (πρώην σαξοφωνίστα) ήταν απόλυτα εκπαιδευτική. Αναλύσαμε την ιστορία της jazz, έμαθα τόσα που είναι σχεδόν αδύνατο να χωρέσουν σε μια συνέντευξη. Μιλήσαμε για την jazz μουσική, τα ιστορικά στέκια της Θεσσαλονίκης, για Έλληνες τζαζίστες που συνεχίζουν να μας εκπροσωπούν επάξια στην Ευρώπη και όχι μόνο, την ιδέα του Duende και μια από τις καλύτερες στιγμές του στην Λάρισα, την live ηχογράφηση του δίσκου (βινύλιο) του Nat Birchall.
Τι είναι όμως το Duende; Το 1930 ο Ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα έδωσε μια διάλεξη σε σπίτι φοιτητών στη Μαδρίτη. Πρόκειται για μια διάλεξη που αποσκοπεί στην πλήρη κατανόηση της έννοιαςDuende. “… Άκουσα κάποτε ένα γέρο κιθαρίστα, να λέει: «Το ντουέντε δε βρίσκεται στο λαρύγγι. Το ντουέντε ανεβαίνει από τις γυμνές πατούσες των ποδιών». Που σημαίνει πως δεν είναι μια ικανότητα, μα αληθινή μορφή, αίμα, αρχαία κουλτούρα, στιγμή δημιουργίας.”
Η συνέχεια εδώ

TRUK - Sun Castle Magic

Sun Castle Magic, το πέμπτο τραγούδι του άλμπουμ με τίτλο Truk της ομότιτλης Αμερικάνικης μπάντας. Κυκλοφόρησε το 1970. Ύφος τ...