4 Νοε 2015

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ BLUES. ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΠΙΚΟΥΡΗ. ΜΕΡΟΣ ΣΤ Η ΛΟΥΙΖΙΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΗΣΗ γέννηση της Τζαζ

Στο νότιο τμήμα της Λουιζιάνα γεννήθηκαν πολύ σημαντικά μουσικά ιδιώματα που καθόρισαν την εξέλιξη της Δυτικής μουσικής. Το πρώτο ήταν η μουσική των Κρεολών που ήταν επιμειξίες των Γάλλων ή Ισπανών αποίκων με αφροαμερικανούς από τις Δυτικές Ινδίες  ή ινδιάνους των ΗΠΑ. Οι Κρεολοί ήταν ελεύθεροι πολίτες που ζούσαν στην περιοχή όταν η Λουιζιάνα ήταν στην Ισπανική και μετά στην Γαλλική κατοχή. Το 1803, οι ΗΠΑ αγοράζουν  τη Λουιζιάνα από τους Γάλλους και η πολιτεία προσαρτάται στις ΗΠΑ το 1812. Οι κρεολοί αναδεικνύονται σαν την ελίτ στην κοινωνία της Νέας Ορλεάνης κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ζουν στο Γαλλικό τμήμα της πόλης και το αναπτύσσουν οικονομικά και πολιτιστικά. Οι περισσότεροι από του Κρεολούς μουσικούς κάνουν μουσικές σπουδές  στο Παρίσι και γνωρίζουν άριστα την Ευρωπαϊκή μουσική. Αντιθέτως, οι νέοι ελεύθεροι μαύροι που ζουν δυτικά της οδού Canal στη Νέα Ορλεάνη, στο λεγόμενο «Αμερικανικό» τομέα, ζουν περιθωριακά. Είναι φτωχοί, αγράμματοι χωρίς μουσική παιδεία και παίζουν μπλουζ, γκόσπελ και work songs. To 1894, ψηφίζεται στη Νέα Ορλεάνη, ένας ρατσιστικός νόμος φυλετικών διακρίσεων και εξαναγκάζει τους εξευγενισμένους και μουσικά πεπαιδευμένους κρεολούς, να μεταφερθούν στη συνοικία των φτωχών αφροαμερικανών. Η μίξη αυτών των δύο διαφορετικών μουσικών παραδόσεων γεννάει τη μουσική της τζαζ.


Η συνέχεια εδώ

Willie Nelson - Summer Wind

Summer Wind, το δεύτερο τραγούδι του άλμπουμ με τίτλο My Way του Αμερικάνου μουσικού Willie Nelson. Κυκλοφόρησε το 2018.