19 Νοε 2015

A΄ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ-ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΟΡΟ24 Νοεμβρίου & 1 - 8 - 15 Δεκεμβρίου 2015

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας,

καθηγητής  εθνομουσικολογίας Παν/μίου Αθηνών

Το Σωματείο Φίλων του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), διοργανώνει για την περίοδο 2015-16 μια σειρά από έξι κύκλους ελευθέρων μαθημάτων-διαλέξεων για την ελληνική δημοτική μουσική και τον χορό.

Οι διαλέξεις απευθύνονται αποκλειστικά στους μαθητές που παρακολουθούν τα σεμινάρια τραγουδιού και λαϊκών οργάνων του Μουσείου, στα μέλη του Σωματείου των Φίλων, καθώς και στα μέλη του ICOM και τους φίλους τους.

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν, με απαραίτητη δήλωση συμμετοχής για τον κάθε κύκλο (λόγω των περιορισμένων θέσεων).

Ο πρώτος κύκλος διαλέξεων-μαθημάτων, με την επιμέλεια του καθηγητή εθνομουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα, προτείνει μια γνωριμία με την ιστορική πορεία, τη δομή, το περιεχόμενο και τις λειτουργίες της ελληνικής δημοτικής μουσικής. Η μουσική παράδοση εξετάζεται ως ενότητα λόγου, μέλους και κίνησης (τραγούδι-μουσική-χορός), σε συνδυασμό με τους συμβολικούς κώδικες και τις κοινωνικές λειτουργίες που επιτελεί. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα στοιχεία της προφορικότητας και του αυτοσχεδιασμού, καθώς και στη διασάφηση των όρων: παραδοσιακό, λαϊκό, δημοτικό, φολκλόρ και έθνικ.

Σχολιάζεται η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής μουσικής παράδοσης από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας και επισημαίνονται συνέχειες και τομές, αλληλεπιδράσεις και ανταλλαγές, μέσα από τα πολιτισμικά δίκτυα επικοινωνίας Ανατολής και Δύσης.

Σκιαγραφείται ο «μουσικός χάρτης του Ελληνισμού», μέσα από τη διάκριση στεριανής και θαλασσινής παράδοσης ως προς τις κλίμακες, τους ρυθμούς, τα όργανα και τη δομή των τραγουδιών, σε συνδυασμό με ηχητικά δείγματα από διάφορες περιοχές, είδη και τύπους ρεπερτορίου.

Τέλος, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του ήχου και της μουσικής στο θέατρο σκιών, όπου μέσα από μια μοναδική σύνθεση τεχνών προκύπτει η ελληνική λαϊκή «όπερα»!


Τρίτη 24 Νοεμβρίου, ώρα 19:00-21:00
Η γλώσσα της μουσικής και η μουσική της γλώσσας.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00-21:00
Ο αυτοσχεδιασμός – Διάκριση παραδοσιακού-φολκλόρ-έθνικ.

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00-21:00
Μουσικός Χάρτης του Ελληνισμού: στεριά και θάλασσα.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00-21:00
Ο ήχος του Καραγκιόζη: η ελληνική λαϊκή όπερα!

Παρακαλούμε για την έγκαιρη δήλωση συμμετοχών
(λόγω περιορισμένων θέσεων)
μέχρι και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου
στο email: filoi.laikon.organon@gmail.com
ή στο τηλ. 697 2715275
κ. Γρηγόρης Φιλίδης, Τετάρτη –Παρασκευή ώρες 11:00-14:00 & 18:00-20:00

Arthur Blythe - And One

  And One, γραμμένο από τον Dwayne Dolphin, το πέμπτο κομμάτι του άλμπουμ με τίτλο Blythe Byte του Αμερικάνου σαξοφωνίστα Arthur ...