21 Οκτ 2015

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ BLUES. ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΠΙΚΟΥΡΗ. ΜΕΡΟΣ Δ, Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΥΖ


Ο Francis Davis, στο βιβλίο του «The History of the Blues: The Roots, the Music, the People (Cambridge, MA: Da Capo, 1995), σελ 256, μας εξηγεί: «The blues, happened as a result of one group of people being forced to enter another's history (Το μπλουζ προέκυψε σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι κάποιοι άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να εισέλθουν στην ιστορία κάποιων άλλων ανθρώπων». Αυτό είναι απολύτως αληθές γιατί για να αντιληφθεί κανείς τη μουσική του μπλουζ, πρέπει πρώτα να κατανοήσει τις κοινωνικές συνθήκες που το δημιούργησαν έχοντας πρωτίστως  λάβει υπόψη του τις δύο τελείως διαφορετικές κουλτούρες που συναντήθηκαν στην Αμερικανική ήπειρο.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι σκλάβοι θεωρήθηκαν ως μη ανθρώπινα όντα , που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής αλλά ότι αυτοί οι άνθρωποι σύρθηκαν βίαια σε έναν πολιτισμό που ήταν το ακριβώς αντίθετος από τον δικό τους. Η αμερικανική αποικιακή κουλτούρα ήταν η έκφραση της Δυτικής θεώρησης για τον κόσμο, μια θεώρηση  που ήταν οικονομική και κοσμική. Πέρα από την επιθυμία να αποδράσουν από την ευρωπαϊκή ήπειρο, για οποιονδήποτε λόγο, το κύριο κίνητρο των λευκών αποίκων ήταν η συσσώρευση πλούτου και κέρδους. Αυτά  ήταν καθαρά κοσμικά κίνητρα που οδήγησαν τους αποίκους πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό, τουλάχιστον τους περισσότερους από αυτούς που είχαν ένα  προτεσταντικό υπόβαθρο. Οι Αφρικανοί, αντίθετα, προέρχονταν  από έναν πολιτισμό όπου η πνευματικότητα ήταν το επίκεντρο της ζωής τους. Η αφρικανική κοσμοθέαση ήταν επικεντρωμένη  σε ένα υπερφυσικό σύμπαν, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο του Ευρωπαϊκού «ανθρωπιστικού» ορισμού για τον άνθρωπο και τη φύση, τουλάχιστον όπως αυτός ο ορισμός είχε διαμορφωθεί και εκφραστεί στα χρόνια της Αναγέννησης.

Η συνέχεια εδώ

Willie Nelson - Summer Wind

Summer Wind, το δεύτερο τραγούδι του άλμπουμ με τίτλο My Way του Αμερικάνου μουσικού Willie Nelson. Κυκλοφόρησε το 2018.