7 Οκτ 2015

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ BLUES. ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΠΙΚΟΥΡΗ. ΜΕΡΟΣ Β' "Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΝΟΤΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ"Οι συνθήκες ζωής των σκλάβων στις φυτείες

Η ιστορία του δουλεμπορίου και της δουλοκτησίας στις ΗΠΑ μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους. Η πρώτη συμπίπτει με τα χρόνια της δημιουργίας των αποικιών στην νέα γη των Ευρωπαίων (1650-1790) και η δεύτερη ξεκινά με την ανεξαρτησία των ΗΠΑ και φτάνει μέχρι και τον Αμερικανικό εμφύλιο (1790-1865)

Πριν οι ΗΠΑ γίνουν ένα ανεξάρτητο κράτος, η δουλεία υπήρχε σε όλες τις Αμερικανικές αποικίες και δεν ετίθετο σαν θέμα διαμάχης μεταξύ πολιτειών. Μετά την ανεξαρτησία όμως, οι νέες πολιτείες του Βορρά όπως οι πολιτείες στην  «Νέα Αγγλία» (New England)  αλλά και της Νέας Υόρκης (New York) , Πενσυλβάνιας (Pennsylvania) και Νέας Υερσέη (New Jersey) θεώρησαν πως ο θεσμός της δουλείας ήταν σε αντίθεση με τα ιδανικά της επανάστασης για ανεξαρτησία και θέσπισαν ειδικά προγράμματα για την κλιμακωτή χειραφέτηση των σκλάβων. Από το 1820 και μετά υπήρχαν ελάχιστοι σκλάβοι στο Βορρά που δούλευαν σε μεγάλα αγροκτήματα στην περιοχής της Νέας Υερσέης. Είναι επίσης γεγονός, πως οι σκλάβοι δεν αποτελούσαν ζωτικό τμήμα της οικονομίας του Βορρά. Υπήρχαν πολλοί λευκοί που πλέον έκαναν τις δουλειές που τα χρόνια πριν την ανεξαρτησία των ΗΠΑ έκαναν σκλάβοι. Η απαίτηση για απελευθέρωση των νέγρων σκλάβων προήλθε από τους λευκούς της εργατικής τάξης του Βορρά  που δεν ήθελαν τους σκλάβους να κάνουν τις δουλειές που μπορούσαν να κάνουν εκείνοι αλλά με πληρωμή.

Από το 1830 και μετά, η δουλεία ήταν κατά κύριο λόγο μία υπόθεση του Αμερικάνικου Νότου και υπήρχε σε διάφορες μορφές. Οι Αφροαμερικανοί σκλάβοι εργάζονταν σε μικρές γεωργικές εκτάσεις, σε μεγάλες φυτείες, σε πόλεις και σε κωμοπόλεις, μέσα στα σπίτια, στα χωράφια, καθώς και στις  βιομηχανίες και στις μεταφορές.


Η συνέχεια εδώ

Antonio Forcione - Indian Cafe

Indian Cafe, το τέταρτο κομμάτι του άλμπουμ με τίτλο Ghetto Paradise του Ιταλού μουσικού Antonio Forcione. Κυκλοφόρησε το 1998. Ύφος κο...