28 Οκτ 2015

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ BLUES. ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΠΙΚΟΥΡΗ. ΜΕΡΟΣ Ε ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΜΙΣΙΣΙΠΗ (Mississippi Delta Blues),«Τραγουδάμε τα μπλουζ γιατί οι καρδιές μας έχουν πληγωθεί και οι ψυχές μας έχουν διαταραχτεί». 

Alberta Hunter

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι όταν ήμουν ένα μικρό αγόρι, πάντα τραγουδούσαμε στους αγρούς. Όχι πραγματικό τραγούδι, απλά κραυγές (hollering). Αλλά αυτοσχεδιάζαμε τα τραγούδια μας και μιλάγαμε για πράγματα που συνέβαιναν σε εμάς εκείνη την εποχή και κάπως έτσι νομίζω ξεκίνησε το μπλουζ».


                                                    Son House

Η περιοχή του Δέλτα του Μισισιπή είναι μία προσχωματική πεδιάδα που εκτείνεται προς το Μέμφις του Τεννεσί, νότια στο Βίκσμπεργκ (Vicksburg) του Μισισιπή , ενώ τα ανατολικά και δυτικά της σύνορα ορίζονται από τον ποταμό Μισισιπή και Γιαζού (Yazoo) αντίστοιχα. Δεν πρέπει να συγχέεται με το Δέλτα του ποταμού Μισισιπή που βρίσκεται 300 μίλα νότια από αυτήν την περιοχή. Οι πιο σημαντικές πόλεις της περιοχής είναι το Batesville, το Belzoni, το Clarksdale, το Cleveland, το Greenville, το Greenwood, η Indianola, το Marks, το Rosedale, η Tunica, το Vicksburg και η Yazoo City.  Σ’ αυτό, το πολύ εύφορο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τα τεράστια αγροκτήματα, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι μουσικοί του μπλουζ στην αρχή σαν σκλάβοι και αργότερα σαν Sharecroppers (γεωργοί που πληρώνουν με σιτηρά το ενοίκιο της γης που καλλιεργούν).

Η συνέχεια εδώ

Mundell Lowe - Tangerine

Tangerine, το έβδομο κομμάτι του άλμπουμ με τίτλο California Guitar  του Αμερικάνου μουσικού  Mundell Lowe. Κυκλοφόρησε το 1976. ...