30 Σεπ 2015

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ BLUES. ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΠΙΚΟΥΡΗ. ΜΕΡΟΣ Α' "ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ"


Ο Δημήτρης Επικούρης γεννήθηκε το 1963 στη Νίκαια του Πειραιά από γονείς Μικρασιάτες. Σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στις ΗΠΑ και από το 1990 διδάσκει την Αγγλική γλώσσα σε ενήλικες κυρίως σπουδαστές.
Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Ηλιάνα Σαραντοπούλου και έχει δύο παιδιά, το Βαγγέλη και τη Δήμητρα.
Λατρεύει την Επικούρεια φιλοσοφία και τα νέγρικα μπλουζ. Συλλέγει παλιές ηλεκτρικές κιθάρες και σπάνιους δίσκους βινυλίου με νέγρικη μουσική. Αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά για την ιστορία και την εξέλιξη της μπλουζ μουσικής. Έχει γράψει τα παρακάτω βιβλία:


(2014)Οι όρθιοι, Δρόμων
(2012)15 σταγόνες βροχής σ' έναν ωκεανό από μπλουζ ιστορίες, Δρόμων
(2010)Το σίχαμα, Εκδόσεις Βερέττας
(2008)Για όλα έφταιγε το μπλουζ, Εκδόσεις Βερέττας

Το Δουλεμπόριο

When I first got the blues
They brought me over on a ship
Men were standing over me
And a lot more with a whip
And everybody wanna know
Why I sing the blues
Well, I've been around a long time
Mm, I've really paid my dues

I've laid in a ghetto flat
Cold and numb
I heard the rats tell the bedbugs
To give the roaches some
Everybody wanna know
Why I'm singing the blues
Yes, I've been around a long time
People, I've paid my dues (B.B. King –“Why I sing the Blues”)


Τo δουλεμπόριο των Νέγρων αναμφίβολα είναι από τα αισχρότερα κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας Ένας ανθρώπινος εφιάλτης που δυστυχώς έγινε πραγματικότητα. Και όμως, αυτοί οι σκλάβοι που τραγουδούσαν και χόρευαν, δημιούργησαν μία μουσική που επηρέασε όλο το δυτικό κόσμο αρκετά αργότερα. Από αυτούς τους νέγρους σκλάβους, γεννήθηκε το μπλουζ και η τζαζ.


Η Αφρική πριν το δουλεμπόριο

Οι λαοί της Αφρικής ιδιαίτερα της Δυτικής Αφρικής, είχαν μία πλούσια και ποικίλη ιστορία πριν την έλευση των Ευρωπαίων. Υπήρχαν βασίλεια με μονάρχες που το καθένα από αυτά είχε τη δική του δομή, γλώσσα και πολιτισμό. Η αυτοκρατορία του  Songhai αλλά και τα βασίλεια του Mali και Congo ήταν μεγάλα και ισχυρά με πολύπλοκες κυβερνητικές δομές και εκατοντάδες χιλιάδες υπηκόους.  Σε άλλα μέρη της Αφρικής υπήρχαν μικρότερες πόλεις κράτη. Για αιώνες, οι κάτοικοι της Δυτικής Αφρικής εμπορεύονταν με τους Ευρωπαίους διαμέσου της Βορείου Αφρικής.  Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έπλευσαν στη Δυτική ακτή της Αφρικής, ήταν οι Πορτογάλοι τον 15ο αιώνα. Ακολούθησαν οι Ολλανδοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Σκανδιναβοί. Οι Ευρωπαίοι έμποροι ενδιαφέρονταν κυρίως για χρυσό ελεφαντοστού και μπαχαρικά (κυρίως πιπέρι).

Από την πρώτη κιόλας επαφή με τους Αφρικανούς, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να απαγάγουν νέγρους από την Αφρική και να τους μεταφέρουν για πώληση στην Ευρώπη. Δηλαδή, την πρακτική του δουλεμπορίου την ξεκίνησαν οι Ευρωπαίοι πολύ πριν τον 17ο αιώνα όπου οι ιδιοκτήτες φυτειών του Αμερικάνικου Νότου ζητήσουν σκλάβους για να δουλέψουν στις φυτείες τους.

Ένας πρώην σκλάβος αλλά από τους πρώτους αγωνιστές για την κατάργηση της δουλείας, ο Olaudah Equiano (στον οποίο και οφείλουμε πληθώρα εξιστορήσεων σχετικά με το δουλεμπόριο, τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στα δουλεμπορικά πλοία και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούσαν οι δουλέμποροι για να εξαπατούν τους σκλάβους) μέσω της αυτοβιογραφίας του (1789 ) μας δίνει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την ζωή στην Αφρική πριν από την έλευση των Ευρωπαίων. «Το τμήμα της Αφρικής γνωστό και σαν Guinea (Γουϊνέα) από το οποίο διακινείται το δουλεμπόριο, εκτείνεται 3,400 μίλια, από την Senegal (Σενεγάλη) μέχρι την Angola (Αγκόλα) και περιλαμβάνει ένα εύρος βασιλείων. Από αυτά το πιο σημαντικό είναι το βασίλειο του Benin (Μπενίν) και σε έκταση αλλά και σε πλούτο καθότι έχει πλούσια καλλιεργήσιμα εδάφη, ισχυρό βασιλιά και ετοιμοπόλεμους κατοίκους.........

Η συνέχεια εδώ

Otis Spann - Moon Blues

Moon Blues, το τρίτο τραγούδι του άλμπουμ με τίτλο Sweet Giant Of The Blues του Αμερικάνου μουσικού Otis Spann. Κυκλοφόρησε 13 Αυγού...