28 Νοε 2014

Bill Brandon - Rainbow Road
Του Γιάννη Στεφανάκου

Ιn a deep soul mood σήμερον.

Aπo τις εμβληματικές στιγμές της "νότιας σόουλ", από την αστείρευτη πηγή του Muscle Shoals της Αλαμπάμα και το σπουδαίο συνθετικό δίδυμο των Dan Penn και Donnie Fritts.

To τραγούδι γράφτηκε για να ερμηνευτεί από τον τεράστιο τραγουδιστή της σόουλ Arthur Alexander -- οι στίχοι του, εν μέρει, ιστορούν τη δική του εκτόξευση προς τη δόξα, όταν μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, από γκρουμ σε ξενοδοχείο του Muscle Shoals έφτασε να διασκευάζονται τα κομμάτια του από τους Beatles και τους Stones. Το άλλο μισό του τραγουδιού, που ιστορεί την πτώση, αναφέρεται σε έναν άλλο σπουδαίο τραγουδιστή του R&B, τον Little Willie John, που γνώρισε κι αυτός μεγάλη επιτυχία πριν πεθάνει τελικώς στη φυλάκα. Όχι βέβαια πως κι ο Alexander είχε κατά πολύ διαφορετική μοίρα: το μενού της δικής του πτώσης περιλάμβανε συλλήψεις, ναρκωτικά και εγκλεισμό σε ψυχιατρεία.

Η ειρωνεία είναι ότι παρ'όλο που το τραγούδι προοριζόταν αρχικά να ερμηνευθεί από τον ίδιο τον Alexander, αυτός τελικά το ερμήνευσε αρκετά αργότερα, το 1971, όταν πια ξεμπέρδεψε με τα προβλήματά του. Προηγήθηκαν άλλες εκτελέσεις, με τον ίδιο τον Dan Penn, τον Percy Sledge και αυτή εδώ, από μια άλλη σπουδαία φωνή, τον Bill Brandon -- αυτή ακριβώς είναι κι η πιο αγαπημένη μου.

Os Tres Morais - Se Quiser Valer

Se Quiser Valer, το πρώτο τραγούδι του άλμπουμ με τίτλο Os 3 Morais του ομότιτλου Βραζιλιάνικου σχήματος. Κυκλοφόρησε το 1971. Ύφος ...