27 Οκτ 2014

Marcin Wasilewski trio - Sleep Safe And Warm

Του Γιάννη Στεφανάκου

"Κοίτα να σκεπαστείς καλά απόψε, κάνει ψύχρα". Έτσι είπε και τον καληνύχτισε μ'ένα φιλί.Πριν καμιά βδομάδα είχα θυμηθεί τον Krzsysztof Komeda, τον σπουδαίο Πολωνό συνθέτη και πιανίστα και την πλέον εξέχουσα μορφή της πολωνικής τζαζ. Το "Sleep Safe And Warm" είναι δική του σύνθεση, γραμμένη κι αυτή για μια ταινία του Πολάνσκι (όπως και το "Ballad for Berndt" της περασμένης βδομάδας). Η ταινία είναι βέβαια "Το μωρό της Ρόζμαρι".

Το κομμάτι έχει γνωρίσει κι αυτό αρκετές επανεκτελέσεις (κυρίως από Πολωνούς τζαζίστες, π.χ. τον Leszek Mozdzer ή τον Tomasz Stanko). Eδώ μία πολύ πρόσφατη, από ένα σύγχρονο πολωνικό τρίο, αυτό του πιανίστα Marcin Wasilewski, σταθερά από τα πιο καλά πιανιστικά τρίο της τελευταίας δεκαετίας (και επί μακρόν η ρυθμική βάση στα γκρουπ του Tomas Stanko, έτσι τους έχουμε δει και στην Ελλάδα, στο φεστιβάλ της ECM πριν λίγα χρόνια). Κατά σύμπτωση, όπως και στο Ballad for Bernt, κι εδώ το τριο επαυξάνεται με έναν Σουηδό σαξοφωνίστα, τον Joakim Milder.

Aπό το πολύ πρόσφατο (και πολύ καλό) "Spark of Life"

New Swing Sextet - Baby Get A Hold On My Heart

Baby Get A Hold On My Heart, το δεύτερο τραγούδι του άλμπουμ με τίτλο The Explosive New Swing Sextet του Αμερικάνικου σχήματος The ...