24 Μαΐ 2014

Έλμορ Τζέιμς, Elmore James (27 Ιανουαρίου 1918 - 24 Μαΐου 1963)Ο Έλμορ Τζέιμς (Elmore James) ήταν αμερικάνος μουσικός της μπλουζ, συνθέτης και κιθαρίστας.

Γεννήθηκε στο Λίντεν του Μισσισσιπή στις 27 Γενάρη του 1918, σαν Ελμορ Μπρουκς, παράνομος γιος της Λιόλα Μπρουκς. Από μικρός άρχισε να μαθαίνει κιθάρα, παίζοντας σε χορούς και πανηγύρια της περιοχής. Το 1937 πήγε στο Μπελζόνι του Μισσισσιπή, όπου γνώρισε τον Σόνι Μπόι Γουίλιαμσον (Sonny Boy Williamson) και τον Ρόμπερτ Τζόνσον (Robert Johnson), με τους οποίους σχημάτισε μπλουζ μπάντα. Το 1947, μετά τη θητεία τους στο Ναυτικό κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνέχισε να εμφανίζεται με τον Σόνι Μπόι, τόσο ζωντανά όσο και στη ραδιοφωνική εκπομπή που είχε ο δεύτερος.
Το 1951 κυκλοφόρησε το κομμάτι Dust my Broom, που έφτασε στο νούμερο 9 του μαύρου Billboard και τον καθιέρωσε σαν κυρίαρχη μορφή του αστικού μπλουζ. Το 1954 μετακόμισε στο Σικάγο, τότε πρωτεύουσα του ηλεκτρικού μπλουζ, όπου έφτιαξε δική του μπάντα και έγραψε τα πιο γνωστά τραγούδια του, που θα γίνονταν κλασικά στο είδος, όπως Blues Before Sunrise, The Sky Is Crying και το Standing At The Crossroads.

Το 1962 εμφανίστηκε για λίγο στο Τζάκσον, ενώ τον επόμενο χρόνο γύρισε στο Σικάγο όπου συνέχισε να εμφανίζεται, για μικρό όμως διάστημα καθώς στις 24 Μαΐου του 1963 πέθανε από καρδιακή προσβολή.
Ο Έλμορ Τζέιμς θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες της slide κιθάρας. Αρκετοί γνωστοί κιθαρίστες τον έχουν αναφέρει σαν κύρια επιρροή τους, τόσο όσον αφορά την τεχνική όσο και τη σύνθεση, ενώ τα τραγούδια του διασκευάζονται ακόμα και σήμερα. Στις συνθέσεις του συνδύασε τα αγροτικά μπλουζ με τη μετέπειτα αστική εκδοχή του είδους, καθώς και με την αισθηματικότητα της κάντρι μουσικής.Πηγή: Βικιπαίδεια

John Schneider - Heartache Doesn't Have A Closing Time

Heartache Doesn't Have Closing Time, το πέμπτο τραγούδι του άλμπουμ με τίτλο The Odyssey  του Αμερικάνου τραγουδιστή & Ηθοπο...