6 Μαρ 2012

ΟΙ TUBESCREAMERS KAI H ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Της Μαρίας Καστανή 

Όποιος δεν γνωρίζει τους Tubescreamers, καλό είναι να τους μάθει. Τα παιδιά κατάγονται από την Ιερισσό της Χαλκιδικής και έχουν σχηματίσει μία καταπληκτική μπλουζ μπάντα που παίζει Rockin’ blues ενώ παράλληλα φλερτάρει με τους ήχους του Αμερικάνικου Νότου. Η μπάντα είναι εξαιρετικά καλά δεμένη, με ένα πολύ πειθαρχημένο rhythm section, έναν κιθαρίστα, το Βασίλη το Μάρκο που παίζει εξαιρετικά και έναν τραγουδιστή που πέρα από την ενεργητικότητα του και την εκπληκτική του φωνή που διαθέτει άφθονο γρέζι , έχει και το πλεονέκτημα να τραγουδάει χωρίς ίχνος Ελληνικής προφοράς. Ο Αλέξανδρος Αντωνιάδης, ο τραγουδιστής των Tubescreamers γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότιο Αφρική πράγμα που σημαίνει πως η Αγγλική γλώσσα είναι η δεύτερη αν όχι η πρώτη του λαλιά. 

Ενώ στον Ελληνικό Βορρά παίζουν αρκετά συχνά και εμφανίζονται τακτικά σε φεστιβάλ και μαγαζιά, στην Αθήνα έβαλαν πόδι για πρώτη φορά το περασμένο Σάββατο, στο Life Jazzy Bar στην Πετρούπολη. Το εγχείρημα της καθόδου τους ομολογουμένως δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκε να οργανωθούν και να συνεργαστούν όλες οι φίλιες προς το μπλουζ δυνάμεις. Πρωτοστάτησαν : ο Δημήτρης Ιωάννου που διέθεσε όλο τον εξοπλισμό και εκτέλεσε καθήκοντα ηχολήπτη μέχρι και το τέλος της εμφάνισης, ο Δημήτρης ο Μαλέγκας που ως πεπειραμένος ηχολήπτης συνέδραμε και αυτός τα μέγιστα, ο Δημήτρης Επικούρης που έχει λατρέψει αυτή τη μπάντα και πιστεύει πως της ανήκει το μέλλον της ελληνικής μπλουζ σκηνής, ο Σάββας ο Συνοδινός του Southernrock.gr που φρόντισε για τα ντραμς αλλά εκτέλεσε και χρέη DJ εκείνη τη βραδιά και πολλοί άλλοι φίλοι. Τα εύσημα όμως πιστεύω πρέπει να πάνε στον Τάσο Φώκιο, ιδιοκτήτη του Life Jazzy Bar που τόλμησε ότι κανείς άλλος δεν τολμούσε. Να ρισκάρει και να φέρει τους Tubescreamers στην Αθήνα. Η τόλμη και η υψηλή αισθητική του Τάσου δεν είναι μόνο γνωστή στους θαμώνες του Life Jazzy Bar αλλά κυρίως στο μουσικόφιλο κοινό του μπλουζ, της Ροκ και της Τζαζ. Οι μουσικοί μιλούν για τον Τάσο με τα καλύτερα λόγια γιατί είναι πάντα αξιοπρεπής στις υποχρεώσεις του. Πιστεύω πως αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Δεν είναι απλή υπόθεση, οι μουσικοί να αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια για τον κόπο τους και τη δουλειά τους στο χώρο που παίζουν.

Η βραδιά ήταν εξαιρετική και το Life Jazzy Bar γεμάτο από κόσμο που ενθουσιασμένο καταχειροκροτούσε τους Tubescreamers νιώθοντας απέραντη ικανοποίηση γι’ αυτό που άκουγε και έβλεπε. Οι Tubescreamers είχαν «άγριες» διαθέσεις και αυτό αποδείχθηκε από τη διάρκεια της εμφάνισής τους που κράτησε αρκετά πάνω από 3ωρο. Έπαιξαν σχεδόν τα πάντα, καλύπτοντας όλη σχεδόν τη γκάμα του μπλουζ. Από Robert Johnson, Son House και Louisiana Red μέχρι Lynyrd Skynyrd και Lance Lopez. Είπαν βέβαια και σχεδόν όλα τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο CD τους και δεν είναι διασκευές αλλά αποκλειστικά δικό τους υλικό. Στο τέλος της βραδιάς, οι Tubescreamers πλαισιώθηκαν από το Γρηγόρη Γιαρέλη στην κιθάρα και τη φωνή (Congo Square) τον Θοδωρή Αλεξίου, κιθαρίστα των Boogie Sinners και τον Δημήτρη Ιωάννου, μπασίστα και ψυχή των Blues Cargo και όχι μόνο. 

Ήταν μία αξέχαστη βραδιά και εξαιρετικά τυχεροί όλοι οι πολλοί παρευρισκόμενοι. Προσωπικά, αισθάνομαι πως γέμισα με μπλουζ. Το ευχαριστήθηκα, το χόρτασα, το άφησα να τρέξει μέσα μου και να με γεμίσει. 

Το μόνο που θα ήθελα να ευχηθώ είναι να τους ξαναέχουμε σύντομα κοντά μας γιατί οι Tubescreamers δε είναι μία μπάντα που χορταίνεται με μία φορά......

Τους εύχομαι κάθε επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

TRUK - Sun Castle Magic

Sun Castle Magic, το πέμπτο τραγούδι του άλμπουμ με τίτλο Truk της ομότιτλης Αμερικάνικης μπάντας. Κυκλοφόρησε το 1970. Ύφος τ...